Kilde: Electrek.co
11.12.2019 | 5 min

Allt om elbil - Hvordan fungerer en elbil?


Markedet for elbiler vokser så det knaker. Flere og flere velger å bytte til elbil, en mer klimasmart, mer kostnadseffektivt og ikke minst en smidigere måte å ta seg fram på. Men hva er egentlig en elbil, og hva trenger du å vite før du investerer i en?

En elbil er et kjøretøy som drives av en eller flere elektriske motorer i stedet for diesel eller bensin. Fordelene er at elbiler er mye mer miljøvennlige enn biler som kjører på fossilt drivstoff, og at de er billigere i drift. En elbil går også mye stillere, noe som kan føre til redusert støynivå for eksempel i byer. Definisjonen av en elektrisk motor i en ren elbil er en motor som drives av ett eller flere batterier og lades av en ekstern strømkilde. Derimot er den "rene" elbilen ikke det eneste elektriske kjøretøyet på markedet.

Ulike varianter av elbil

En hydrogenbil henter strøm fra hydrogengass i stedet for oppladbare batterier. Hovedforskjellen er altså strømkilden. Selv om brenselceller veier mindre enn et vanlig elbilbatteri, er de også dyrere, noe som kan påvirke prisen. At hydrogengass også kan produseres fra naturgass kan gi opphav til karbondioksidutslipp.

Den siste kategorien av kjøretøy som bruker elektrisk kraft er såkalte hybridbiler og ladehybrider. Disse kombinerer en tradisjonell forbrenningsmotor med elektrisk drift.

Lurer du på hva det koster å lade elbil? Les mer her!

Elbilens renessanse

Den første elbilen kom for over 100 år siden når Porsche produserte sin første variant i 1898. Elbilen var det kjøretøyet som dominerte fram til begynnelsen av 1900-tallet, da den bensindrevne bilen tok over.

Så elbilen har mildt sagt fått sin renessanse de siste årene, og i dag tilbyr de fleste bilprodusenter en eller flere elbilmodeller. I dag ruller over 200 000 elbiler på de norske veiene og antallet nye elbiler øker stadig. Vattenfalls visjon er at en million biler skal drives med strøm i 2030, og vi er allerede på god vei; halvparten av salget av nybil i Norge i dag er elbil.

Teknologien for elbiler utvikler seg raskt. En viktig aspekt i utviklingen er å stadig prøve å øke kapasiteten på batteriene og rekkevidden for elbilen. Det arbeides også mye med produksjonsvolum for å kunne få ned prisene, noe som er en viktig del av å virkelig kunne konkurrere med mange i dag billigere bensin- og dieseldrevne biler.

Les også: Hybrid eller elbil?

Lading av elbil

Ladenettet for elbiler blir stadig større. Hos Vattenfall InCharge har vi tusenvis av ladestolper over hele Europa, og vi ekspanderer kontinuerlig for å kunne tilby våre kunder den beste og bredeste servicen. Vi tilbyr også praktiske løsninger for installasjon av ladestasjoner hjemme.

Lurer du på hva det koster å lade elbil? Les mer her!

 


Elbil
;