06.01.2021 | 4 min

I Sverige forenkler HSB Norr overgangen til elbiler med en rammeavtale for lading


I Sverige vokser markedet for elbiler, og prognosen viser at det innen 2030 vil være 2,5 millioner ladbare biler i Sverige. Bare de siste 12 månedene har veksten økt med 60 prosent, og med det også etterspørselen etter lademuligheter i hjemmet.

HSB Norr, en svensk medlemseid samarbeidsorganisasjon som har til oppgave å bygge, eie og forvalte boliger, tilbyr nå en rammeavtale for ladeløsninger i samarbeid med Vattenfall InCharge for å imøtekomme denne etterspørselen. Fra januar 2020 kunne de rundt 400 borettslagene som er kunder i HSB Norr få ta del av en helhetlig løsning som gjør det lettere å møte innbyggernes krav og ta steget mot et utslippsfritt samfunn.

"Det viktigste er å skape verdi for kunden på lang sikt gjennom en så stor og sikker en helhetsløsning som mulig." - Simon Blomberg

Etter et år med avtalen på plass, snakker Simon Blomberg, rammeavtalesjef i HSB Norr, om avgjørelsen om å signere en rammeavtale med Vattenfall InCharge, hvordan etterspørselen så ut og hva som var viktig for HSB Norr.

Økt etterspørsel etter lademuligheter

HSB Norr jobber nær sine kunder, borettslagene. Med en daglig dialog og tett samarbeid med borettslagenes styre kan HSB Norr hjelpe til med spørsmål og behov hos kundene. Et spørsmål som ofte har dukket opp den seneste tiden, handler om lading av elbil. Det sier Simon Blomberg, som er ansvarlig for rammeavtaler i HSB Norr: “Våre medlemmer og kunder har lenge etterspurt lading av elbil for beboerne og besøkende. Bærekraftige løsninger er viktig for foreningene. De ønsker å være fremtidsrettet og vel forberedt for det stadig økende behovet, men også gjøre borettslageet mer attraktiv. Elbilen er her for å bli, og etterspørselen fra beboerne kommer til å øke. ”

Samtidig blir det mye å tenke på for foreningene. Elbiladning er et relativt nytt område og spørsmålene om løsningene er mange. Derfor ville HSB Norr støtte foreningene og finne en leverandør som kunne tilby den beste komplette løsningen for sine kunder. For å skape mer verdi for kundene, bestemte de seg for å utvikle en rammeavtale for en ladeløsning; hovedsakelig med fokus på bærekraft, trygghet og enkelhet. Gjennom samarbeidet kommuniseres tilbudet til kundene, som igjen kan evaluere det og bestemme om det er noe de ønsker å jobbe videre med.

Trygghet og bærekraft i fokus for løsningen

For HSB Norr er en rammeavtale en måte å tilføre verdi for sine kunder. Man ønsker å møte deres behov og gi så god forvaltning som mulig. Derfor er prosessen med å finne leverandører et grundig arbeid. “Det vi setter pris på i en partner er kvalitets- og miljøsikring. De som sitter i et borettslagstyre er lekmenn med begrenset tid, men de har et stort ansvar overfor beboerne. Trygghet, enkelhet og holdbarhet er viktig. Dette er verdiene vi ser etter når vi ser etter partnere. Kundene våre skal kunne føle seg trygge med en tydelig og langsiktig helhetsløsning, sier Simon Blomberg.

Bærekraftsaspektet har også vært viktig i prosessen. HSB har signert en klimaavtale, og ligger helt i framkant når det kommer til klimabevisst bygg og reduserte utslipp. Rammeavtalen er en viktig del av å kunne legge til rette for overgangen til elbiler på en trygg, enkel og fremtidsrettet måte.

Utfordringen i prosessen med å velge blant aktuelle leverandører på markedet har vært å finne en aktør som har kunnet tilby helheten. De fleste aktørene innen området tilbyr enten maskinvare, installasjon eller betalingsløsning, men ikke en kombinasjon av dette. I følge Simon Blomberg veide dette, samt muligheten for å kunne tilby de geografisk spredte foreningene den samme løsningen, tungt i rammeavtaleprosessen: “Det var viktig å finne en aktør som tilbyr en så stor og trygg helhetsløsning som mulig. I tillegg til å dekke regionen vår. Vi ønsket en partner som kunne tilby løsningen uavhengig av beliggenhet. ”

Hold deg oppdatert på nyheter om elbillading i borettslag:
Les mer og abonner på vårt nyhetsbrev

En skalerbar helhetsløsning som gjør det lettere for borettslag

Ideen med Vattenfall InCharge er nettopp å tilby en helhetsløsning som forenkler for brukerne. Den er basert på å tilby et tjenesteabonnement med tilkoblede ladepunkter, en betalingsløsning (i form av et kort som blippes), kundeservice som er tilgjengelig døgnet rundt og feilsøking. Løsningen dekker hele reisen fra installasjon til drift, og gir brukerne trygghet, enkelhet og langsiktighet. Det skal være enkelt å ha en elbil.

Maskinvaren i løsningen er skalerbar slik at borettslaget kan tilpasse den til behovene de har i dag og i fremtiden. InCharge er også uavhengig av hvilken maskinvare som brukes i ladeløsningen, for øyeblikket kan flere forskjellige merker kobles til InCharges ladetjenester.

I rammeavtalen som HSB Norr har inngått med Vattenfall InCharge, kan borettslagene tilknyttet HSB Nord delta i denne omfattende helhetsløsningen. Borettslagene vurderer da selv om det er noe de vil gå videre med, og i hvilken omfatning.

Tips och råd til borettslag som vil investere i elbillading

Erfaringene som HSB Norr har fått i løpet av denne prosessen handler om å tenke langsiktig. Interessen øker stadig, og borettslag som går i ladetanker har vanligvis en lang beslutningsprosess. De bør også se langt frem i sine behov. Dette sier Simon Blomberg til borettslagene som er i prosessen: ”Det er viktig å gjøre en detaljert vurdering av leverandør der man ser på helheten. Det gjelder også å ikke bare se på behovene man har i dag, men hvordan løsningen vil fungere i fremtiden. Kanskje er situasjonen at du installerer tre ladeposter i dag og deretter utvider til ti om noen år. Det må være en skalerbar løsning der leverandøren også tenker langsiktig. ”

Borettslag har ofte ikke mye tid til å jobbe operativt med denne typen spørsmål, derfor er det viktig å se på helheten. Så en abonnementsløsning, der alt er inkludert og borettslaget ikke trenger å tenke på drift, service eller betaling, gir den trygghet og bekvemmelighet borettslaget tilstreber. Noe som HSB Norr fant i rammeavtalen: “Vattenfall kan hjelpe til med alle spørsmål fra installasjon til drift, og de kjenner oss og behovene vi har. Det kan ikke bli enklere, sier Simon Blomberg.

Om HSB Norr

HSB er en en svensk medlemseid samarbeidsorganisasjon som har til oppgave å bygge, eie og forvalte boliger. HSB Norr er Sveriges nordligste forening med over 39 000 medlemmer, 7 700 boligsparere og 170 ansatte fra Umeå i sør til Kiruna i nord. Cirka 400 leietakerforeninger er kunder i HSB Norr.

39 000 medlemmer
7 857 boligsparere
400 forvaltningskunder
22 000 forvaltede leiligheter
900 egne leiligheter
9 kontor (Umeå - Kiruna)
170 ansatte (ca 4000 i hele landet)

Om Vattenfall InCharge

Vattenfall InCharge har en visjon om å støtte overgangen til fremtidens bærekraftige transporter. Det er et initiativ eid av Vattenfall AB, men som vokser sammen med sine partnere. Siden 2016 har Vattenfall InCharge bygd ladeinfrastruktur i nært samarbeid med kommuner, byer og selskaper i Norden, Tyskland og Nederland.

 

Lær deg mer:

Vattenfall ICharge ladeløsninger for borettslag

Kom i gang med elbillading i borettslaget

Bor du i borettslag og vil lade din elbil?

Lade borettslag
;