15.12.2019 | 4 min

Hva koster det å lade en Elbil?


For å finne kostnaden på å lade elbil hjemme kan vi enkelt og greit kombinere strømpris med bilens batterikapasitet. Å lade elbilen hjemme kommer alltid å lønne seg for deg, og sammenligner du med kostnadene for en bensindrevet bil er det mange tusenlapper å spare hvert år.

Regn ut kostnaden for å lade elbil

Dersom du ikke har en fast strømavtale hos din leverandør varierer jo som kjent strømprisen gjennom året, men i gjennomsnitt er pris for strøm, nettleie og avgifter ca 1 krone per kWt. Og vet vi hvor mye elbilens batteri kan ta imot for å bli fulladet, finner vi ut hva det koster å lade elbil hjemme. For eksempel har en Opel Ampera en oppgitt batterikapasitet på 16 kWh. Det vil si at det koster ca 16 kr å fullade batteriet når det er helt tomt. En Ford Focus Electric har 23 kWh batterikapasitet, og vil koste ca 23 kr å fulllade. Ifølge Norsk Elbilforening forbruker elbiler, avhengig av størrelse og utetemperatur i gjennomsnitt mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Vi kan derfor si at elbilen har en kostnad på maksimalt 2,50 kWh per mil.

Elbil vil alltid lønne seg

Har du behov for strøm ute på veiene skal du vite at hurtiglading er dyrere enn hva det koster å lade elbil hjemme. De fleste lader hjemme til daglig og ved ladestasjoner ved behov, og  de månedlige driftsutgiftene vil uansett være betydelig lavere enn for bensin- og dieselbiler totalt sett. Med en smart elbillader hjemme har du garantert den tryggeste og mest effektive måten å lade din elbil på, rett utenfor døren din.

 

Tydlige prisforskjeller

I eksemplet under ser du tydelig prisforskjellene mellom kostnad på elbil og bensindrevet bil:


Elbil
Lade hjemme
Lade på tur
;