10.12.2019 | 4 min

Hvor lang tid tar det å lade en elbil?


Det finnes ikke et helt nøyaktig svar på hvor lang tid det tar å lade elbilen. Det kommer helt an på batteristørrelsen, den innebygde ladekapasiteten i bilen og hvilken ladeløsning du har tilgjengelig. Men som oftest rekker det godt og vel å lade hjemme med normallading de fleste dagene, og benytte deg av semi- og hurtiglading når du er på lengre turer.

Timene det tar for å lade et tomt batteri fullt er ved normal lading batteriets kapasitet i kilowattimer (kWh) delt på ladekraften i kilowatt (kW). For hurtiglading (med høy strømstyrke) anbefales det imidlertid at ladenivået begrenses til 80% av batterikapasiteten.

Tid for elbillading hjemme

Om elbilen lades på en vanlig stikkontakt er det ikke tillatt å benytte en kurs på mer enn 10 ampere. Det gir en maksimal effekt på 2,3 kW, som tilsvarer mellom 1 og 1,5 mils kjøring per time du lader. Med en hjemmeladestasjon kan du øke amperestyrken på sikringen, og dermed lade betraktelig raskere. Bare ved å øke sikringen fra 10 til 16 ampere, kan du lade med 3,6 kW – det tilsvarer opptil 2 mils kjøring per time du lader!

Ulike typer elbilladere

Det finnes tre former for lading: Hurtiglading, semi-hurtiglading og normallading. Normallading er det mest praktiske og kostnadseffektive alternativet, og den type lading man som oftest gjør hjemme. Ladefart via en slik anbefalt hjemmeladestasjon er 3,6 kW ved 16 A. Da kan du for eksempel lade en Volkswagen e-Golf med 31,5 kWh netto batterikapasitet på rundt ti timer. En ladbar hybrid som Golf GTE lades på rundt 2,5 timer. Lurer du på hvor lang tid det tar å lade en elbil skal du huske på at fleste av oss ikke trenger mer krutt enn hva en normallading gir, for å få sin elbil-hverdag til å fungere bra. Vi lader på natten og bilen er klar til bruk på morgenen.

Les mer om Vattenfall InCharge Smart hjemme

Semihurtig- og hurtiglading er ladealternativer vi stort sett finner på ladestasjonene langs veiene, som lader elbil på en betydelig raskere, men til en høyere pris.

Finn Vattenfall InCharge ladestasjoner

Ladetabell

Her får du et lite utvalg av ulike bilmodellers ladetid med variabel batterikapasitet og effekt. Husk at det bare er omtrentlige beregninger, ettersom bl.a. utetemperaturen spiller inn.

 

Les også: Å lade elbil – uansett hvor du bor


Elbil
Lade hjemme
;