21.02.2020 | 5 min

Ladbar hybrid, selvladende hybrid eller elbil?


Skal du kjøpe en ekstrabil eller blir dette hoved-transportmiddelet til familien? Trenger du stasjonsvogn eller bare en liten bil? Skal du kjøre lange strekninger? By eller land? Finnes det hurtiglading der du bor? Mange spørsmål dukker opp når du skal velge mellom elbil og hybrid, og her får du noen tips som hjelper deg finne bilen som passer deg og ditt liv best.

Elbil – rimelig og smart

I dag står elbilen for mer enn en tredjedel av solgte biler i Norge og salget øker stadig, spesielt i storbyene. En av hovedgrunnene er at man der slipper å betale bompenger og dyr parkering med en elbil. I tillegg er elbiler fritatt for moms og engangsavgifter, og det blir betraktelig billigere. Den stadig økende miljøbevisstheten er også grunn til at elbilparken i Norge vokser.

Hybridbil – en solid kombinasjon i rasende utvikling

Hybridbiler er en kombinasjon av det beste av to verdener, den ”gamle” og den ”nye” måten å kjøre bil på. Mange kaller hybriden for en ”mellomløsning” i den omfattende overgangen til en fossilfri bilpark i Norge. Likevel satses det stort på forbedret teknologi hos de store leverandørene fordi man tror at hybriden kommer til å finnes som et alternativ i mange år til. Satsningen innebærer at den nye generasjon av ladbare hybrider får betydelig økt elektrisk rekkevidde og batterikapasitet, som igjen kommer til å gjøre hybridbilen til et enda mer attraktivt alternativ for mange i lang tid framover.

To alternativer


Det finnes to typer hybridbiler: selvladende hybrider og ladbare hybrider (plug-in). For å finne ut om det er en ladbar (plugin-hybrid) eller selvladende hybrid du skal velge, bør du helt enkelt tenke over ditt behov og hvordan kjøremønsteret ditt er.

Selvladende hybrider genererer bare strøm ved kjøring. Bruker du bilen på lengre distanser, for eksempel til hytta, vil en selvladende hybrid være det mest lønnsomme alternativet. Dette gjelder også om du kjører både lange og korte turer om hverandre, da hybridene selv velger om de skal bruke el-kraft eller bensinmotor. Dette basert på hastigheten du holder og måten du kjører på.

Ladbare hybrider kan lades ved stasjoner ved behov. Dette gir større rekkevidde ved ren elektrisk kjøring, og de har i tillegg avgiftsfritak som de ladefrie hybridene ikke har. Blir det som oftest småturer frem og tilbake til jobb og butikker, levering og henting av barn på fritidsaktiviteter, så vil den ladbare hybriden være det mest økonomisk hensiktsmessige alternativet. Du klarer deg stortsett på elektrisk kraft, sørg bare for at du har mulighet til å lade bilen! Den ladbare hybriden et større batteri, noe som gjør den tyngre. Det betyr at drivstofforbruket til og med kan være større enn på de mest bensingjerrige biler når du er ute på langtur.


Elbil
;