23.02.2021 | 4 min

Lade elbil – uansett hvor du bor


Vurderer du å skaffe deg en elbil eller hybrid? Da er det på tide å begynne å planlegge for framtiden, og hvordan du vil at hverdagen med elbil skal se ut. Et spørsmål du da må stille deg er: Hvordan skal du lade der du bor?

Borettslag eller sameie

Bor du i borettslag eller sameie finnes det ladeløsninger som er tilpasset denne typen boform. Vattenfall InCharge hjelper dere med administrasjon og betalløsning for ladeløsningene. Men du kan ikke selv helt uten videre bestille og installere en ladeboks. Styret i borettslaget trenger å vite at du ønsker lademulighet hjemme. Før de investerer i ladebokser i borettslaget eller sameiet er det en del ting de trenger å ta en avgjørelse på. Så få i gang en dialog med styret ved å hjelpe de å forstå hvordan de skal komme videre i prosessen. Som et første steg kan du tipse de om denne artikkelen.

Les også:

Kom igang med elbillading i borettslaget

Vattenfall InCharge satser på borettslag

 

Enebolig eller rekkehus

Bor du i enebolig eller rekkehus kan du skaffe deg en egen ladeboks i garasjen eller på husveggen. Installasjonen av ladeboksen utføres av en autorisert elektriker og sammen velger dere den beste plasseringen av ladeboksen. Det finnes flere tilvalg å velge mellom for at løsningen skal passe helt perfekt til ditt behov. Doble ladeuttak kan være bra å ha om dere planlegger å ha flere elbiler/hybrider i familien, og høyere effekt kan gjøre ladehverdagen smidigere.

Lade på jobben

Når du velger å skaffe elbil så kanskje du trenger å lade på jobben. Som arbeidslivet ser ut i dag er man kanskje ikke stasjonert på kontoret en hel arbeidsdag, men de fleste har en arbeidsplass som base. I samsvar med mange bedrifters klimamål faller valget ofte på el- og hybridbiler som tjenestebiler. Kanskje har bedriftens viktigste kunder skaffet seg elbil? Prat gjerne med sjefen og tips om å lese mer om ladeløsninger for bedrift, der dere kan lese mer om hvordan Vattenfall InCharge hjelper til med administrasjon og betalingsløsninger for ladeløsningene.

Dette skal du tenke på når du kjøper elbillader til hjemmet 

Med moderne elbiler kommer man veldig langt på en lading. Hvor lang tid det tar å lade kommer helt an på effekten på laderen og hvor mye bilen kan ta imot. Standard for en elbillader er 3,7 kW og den effekten klarer de fleste biler av. Går du opp til 11 kW så bør du undersøke om din bil kan ta imot den høye effekten. Vattenfall InCharge tilbyr lastbalansering som gjør at din ladeboks anpasser seg etter den tilgjengelige strømmen i huset. 

  •  3,7 kW. Denne effekten fullader de fleste bilene over natten. Den gir ca 2 mils kjøring per ladetime. Det er den vanligste ladeeffekten i dag, og de fleste biler kan ta imot denne effekten. Du kan velge en lader med ett eller to uttak. Er dere flere i familien som kanskje kommer til å skaffe seg elbil, eller besøkere med elbil kan det være verdt å investere i doble uttak.

  • 11 kW. Denne laderen gir ca 6 mil kjøring per ladetime. Det kan behøves kraftigere tilkobling og installasjon. Viktig å vite: Det er absolutt ikke alle bilmodeller som kan ta imot 11kW /h AC.

  • 22 kW. Denne laderen gir ca 12 mil kjøring per ladetime, og trenger enda kraftigere tilkobling og installasjon. Viktig å vite: Per dags dato er det kun det fåtall biler som kan ta imot 22 kW/h AC.

Lade hjemme
Lade borettslag
;