01.12.2020 | 4 min

Hvilken ladeeffekt skal dere velge i borettslaget?


3,7 kW eller 11 kW er de vanligste effektene som man bruker å velge mellom når man skal installere ladebokser i borettslaget eller sameiet.

Forenklet kan man si at en ladeboks på 3,7 kW lader ca 20 km i timen, og at en på 11 kW lader ca 60 km i timen. For borettslag øker installasjonskostnadene jo høyere ladeeffekten er, og strømsikringskostnadene blir ofte høyere.

 

Hvilken effekt passer dere best?

Enkelte nye elbiler på markedet kan motta hele 22 kW, men de eldre modellene kan i de fleste tilfeller bare dra nytte av 3,7 kW. Dette betyr at vi i de fleste tilfeller anbefaler en lavere effekt. En annen ting å huske på er at jo høyere kW du velger, jo høyere er risikoen for at hovedsikringen blir overbelastet

Når man kjøper elbil forandres vår tanke-adferd. Med vanlig drivstoff kjører du til lampen tennes og fyller tanken, men med en elbil lader du oftere, og når muligheten byr seg. Mange av oss lader om natten, og da er 3,7 kW bra nok. Da er rekkevidden til ladningen 100-150 km per lading. Dette er sjenerøst med tanke på at den gjennomsnittlige turen du tar på en dag er et sted mellom 30-50 km. Så hvis vi bare ser på dagens behov, fungerer det for de fleste uten problemer.

Om vi ser noen år fram i tiden

Å tenke noen år fram i tid når det kommer til lading av elbil i borettslaget kan være en smart investering. Det handler både om å enkelt kunne legge til flere ladebokser i ladesystemet når flere trenger å lade elbilen sin, men også å ta hensyn til at det kommer bli et økende antall og kraftigere elbiler på markedet i løpet av et par år. Etter hvert som batterikapasiteten til elbiler blir kraftigere, vil bilprodusenter i større grad muliggjøre lading med høyere effekt. Stadig flere elbiler får dermed 11 kW. Så hvis du tenker noen år framover, vil det være attraktivt for potensielle beboere i borettslaget at de kan lade elbilen sin raskt og enkelt.

Balanse med lastbalansering

Et vanlig spørsmål som dukker opp i borettslagets styre er er om det er en risiko for at det blir for lite strøm til boligene når man installerer elbilslading. Sannheten er at tilgang på strøm er en utfordring når det gjelder å etablere ladeløsninger i borettslag og sameier. De fleste bygninger har ikke installert nok strøm til å forsyne mange elbiler med maksimal kraft, og derfor velger de aller fleste av våre kunder å legge til lastbalansering. Ved lastbalansering mot eiendommen kobles en egen modul til strømsentralen som kommuniserer med boksene, og lastbalanseringen skjer mot eiendommens tilgjengelige kapasitet. Det som skjer er at tilgjengelig strøm fordeles mellom bilene som skal lades og forbruket i resten av bygningen. Ved lastbalansering i klynge er boksene konfigurert med hensyn til reservert kapasitet fra kraftstasjonen, og lastbalanseringen fordeles lokalt mellom boksene. Les mer om lastbalansering på våre hjemmesider.

 

 


Lade borettslag
;