Kort forklart kan man si at lastbalansering justerer hastigheten på ladingen basert på den tilgjengelige strømkapasiteten i eiendommen. Det gjør at man kan lade bilen uten at hovedsikringen blir overbelastet, fordi strømmen til enhver tid holdes under den fastsatte grensen.
Lastbalansering gjør altså at tilgjengelig strømkapasitet i huset går til lading av elbilene. Det gjør at man lader mer effektivt når forbruket er lite, for eksempel på natten. Det er ikke nødvendig å oppgradere strømkapasiteten i eiendommen eller ha en egen kurs for ladingen.
En annen fordel er at man kan utvide antall ladere mye enklere enn på parkeringer som har en ”fast” mengde strøm per lader, lastbalanseringen gjør at strømkapasiteten uten problemer kan fordeles mellom flere ladere i fremtiden.
Med lastbalansering på ladeboksene setter dere en maksgrense for hvor mye strøm laderne kan forbruke, og strømmen fordeles mellom laderne slik at alle får strøm uten at sikringen går. Lastbalanseres både ladebokser og eiendom kan dere også balansere mot eiendommens totale forbruk, slik at det som blir til overs kan brukes til ladning av elbiler ved behov.
Vattenfall Incharge benytter seg alltid av lokal lastbalansering. Det gir en rekke fordeler med responsiv lastbalansering som fungerer selv om det skulle være problemer med oppkobling mot internett. Vi benytter oss også av en rekke ulike lastbalanseringsprofiler og kommer gjerne med en anbefaling om hvilken profil som passer dere best.
Vil dere vite mer om våre ladeløsninger? Les mer på incharge.vattenfall.no, og kontakt oss så prater vi gjerne lenge og varmt om lastbalansering!