08.03.2022 | 3 min

Hvorfor det er viktig å sjekke at laderne dere kjøper har OCPP


Når vi kjøper en mobiltelefon forventer vi oss å kunne velge operatør selv og bytte når vi ikke er fornøyd. På Vattenfall InCharge synes vi dette skal være en selvfølgelighet når det kommer til ladeboks også, derfor er det viktig at dere stiller krav på ladeboksen og velger rett leverandør når dere går i gang med å planlegge anskaffelse av ladeløsninger. Her kan dere lese mer om hva dere skal tenke på, og hvorfor dere bør velge ladere med åpne protokoller til bedriften eller borettslaget.

Når dere har bestemt dere for å skaffe ladeløsning til bedriften skal det velges både ladeboks og tjenester som oppfyller behov og forventninger. Utviklingen av ladeløsninger for elbiler går i et rasende tempo, og ladeboksene får stadig nye funksjoner og optimaliseres for å lade på best mulig måte. Men også programvaren og tjenestene knyttet til ladingen endres over tid. Det utvikles stadig nye funksjoner for å gi elbileiere en smart løsning som letter hverdagen med elbil.

OCPP – Open Charge Point Protocol

OCPP er en applikasjonsprotokoll for kommunikasjon mellom ladestasjoner for elektriske kjøretøy (EV) og et sentralt styringssystem, også kjent som et ladestasjonsnettverk, som ligner på mobiltelefoner og mobiltelefonnettverk. Protokollen er et initiativ fra Nederlandske ELaadNL-stiftelsen. Målet var å lage en åpen applikasjonsprotokoll som lar ladestasjoner og sentrale styringssystemer fra forskjellige leverandører kommunisere med hverandre. Den er i bruk av et stort antall leverandører av EV-ladestasjoner og sentrale styringssystemer over hele verden.

Tenk langsiktig – behov og ønsker kan endre seg

Velger dere en åpen ladeløsning som er kompatibel med flere systemer er dere fri til å bytte leverandør. Ulempen med å være bundet til en leverandør er at de kanskje går konkurs eller helt enkelt ikke har ambisjoner om å følge med i utviklingen. Tenk langsiktig og utgå fra at bedriftens behov og ønsker kan endre seg over tid. Har dere ladebokser som ikke er knyttet til en tjenesteleverandør kan dere enkelt bytte om dere vil koble dere til en annen OCPP-basert leverandør som tilbyr nye smarte tjenester som passer dere bedre ved en senere anledning.

Åpne protokoller øker kvaliteten

De største fordelene blir synlige den dagen dere ønsker å forandre på noe, for eksempel utvide kapasiteten. Friheten til å tilpasse ladeløsningene til det behovet dere har gjør prosessene mye enklere, og dere sitter ikke fast i avtaler og bindingstider som forsinker dette. Med vår ladeløsning kan dere bytte den tjenesteleverandør dere vil koble ladeboksene til. Dere har også mulighet til å bytte strømleverandør om dere vil det. Våre ladebokser er dermed ikke låst til verken Vattenfall InCharges tjenester eller strøm fra en fast leverandør, dere har alltid friheten og fleksibiliteten til å bytte til en annen leverandør hvis dere ikke er fornøyd. Dette legger et sunt press på oss for å kontinuerlig levere tjenester og oppdateringer som oppfyller våre kunders forventninger.

 

 

Tre ting verdt å undersøke før dere velger leverandør

1. Finn ut om ladeboksen virkelig har OCPP
Det er stor forskjell mellom en ladeboks som har OCPP og en ladeboks som støtter OCPP, eller har det i sin skyløsning. For at man skal kunne være sikker på at visse funksjoner ikke slutter å fungere hvis dere velger å bytte tjenesteleverandør er det derfor viktig at ladeboksen du kjøper kommuniserer direkte til en operatørs backend og ikke via programvareleverandørens skyløsning. Leverandøren skal vite om dette og informere dere om det ved kjøp.

2. Undersøk om leverandøren er sertifisert
Ladeboksleverandøren skal kunne dokumentere at de har Open Charge Point Protocol i sine bokser.

3. Sjekk om leverandøren er medlem i Open Charge Alliance
Open Charge Aliance er et internasjonalt register som har i oppdrag å kvalitetssikre og fremme global utvikling, adopsjon og overholdelse av kommunikasjonsprotokoller innen ladeinfrastruktur gjennom samarbeid, utdanning, testing og sertifisering.

Vattenfall InCharge for bedrift – en ladeløsning med frihet til å velge

Med vår ladeløsning har dere ingen bindingstid, og oppsigelsestiden er 3 måneder. Ønsker dere å bytte tjenesteleverandør kan dere enkelt gjøre det ved å bytte SIM-kort og koble ladeboksene til den nye leverandørens IT-plattform.

Dere har også mulighet til å endre tjenester innenfor vårt tilbud. Kanskje dere i fremtiden ønsker å åpne opp stasjonene for offentlig lading eller legge til en betalingsløsning? Valget er fritt!

Når dere velger ladebokser fra Vattenfall InCharge:

  • Kommunikasjonsprotokoll: OCPP (Open Charge Point Protocol)
  • Tjenesteleverandør: Valgfritt
  • Strømleverandør: Valgfritt
  • Bindingstid: Ingen
  • Oppsigelsestid: 3 måneder
Partnerskap
Lade bedrift
Lade borettslag
;