14.06.2023 | 2 min


For deg som lader på veien

Reisebrev 7: Hjemreisen – rekkeviddeangsten er som blåst bort!


I skrivende stund er vi hjemme i Åre igjen, rullet inn sent i går kveld etter to dager med mange timer i bilen. Men det har vært sol og vi har gledet oss over musikk, podcaster og noen ganger stillhet. I forgårs tok jeg en løpetur mens bilen ladet i Kautokeino og det gjorde en stor forskjell for resten av dagens kjøring, fikk så mye energi! Oppfordrer sterkt til å røre på kroppen mens bilen lader, man angrer aldri et treningspass! Senere på kvelden rullet vi inn i Luleå, der vi ble møtt av glade, feirende russ i gatene. Emmett lurte på  hvorfor det sprang rundt så mange berusede, glade mennesker i kapteinshatter, haha.

Det første vi gjorde dagen etter var å lete opp en ladestasjon. Solen skinte så jeg satt i kjole ved siden av bilen, og som den skandinav jeg er vendte jeg ansiktet mot solen og nøt. Varmen var kjærkommen etter kulda oppe i Nordkapp. Med bilen fulladet med fossilfri strøm dro vi så til Luleå Hybrit for å møte Åsa Bäcklin, kommunikasjonssjef for Hybrit-prosjektet, som er et samarbeid mellom Vattenfall, LKAB og SSAB. Lars Ejeklint var også involvert, Climate Coach i Vattenfall. Der fikk vi en utrolig interessant gjennomgang av prosjektet, som i stor grad handler om å erstatte karbondioksidutslippene som kommer fra Sveriges stålfabrikker. Disse utslippene står for 10 % av Sveriges totale CO2-utslipp, og ved hjelp av dette revolusjonerende prosjektet vil det etter hvert være mulig å redusere disse utslippene til 0 %. Hva blir restproduktet i stedet? VANN, faktisk! Utrolig! Les mer om dette fascinerende prosjektet på https://www.hybritdevelopment.se.  

Etter Åsas gjennommgang passet jeg på å spørre Lars om ting jeg lurte på etter vår reise:

— Nå som vi har kjørt fossilfritt og ladet masse på vår vei til Nordkapp vil jeg gjerne vite hvor denne fossilfrie strømmen kommer fra?

"I Sverige får vi elektrisitet fra 4 fossilfrie kilder - vann, vind, sol og kjernekraft. De 3 første er også fornybare. Vannkraft står for den største delen av energien.»

— Hvilke tips har du for å kjøre mest mulig energieffektivt?

”Kjør rolig. Ikke akselerer for mye, gli ned i nedoverbakkene og lær deg hvordan bilen reagerer på ulike typer kjøring.”  

Med de ordene begynte vi vår 8 timer (+ lading) lange reise hjem til Åre, der jeg, Ebba bor. Etter en uke i bilen rullet vi sent i går kveld inn i bygda, og her skal vi hvile oss noen dager før vi setter kursen mot Stockholm igjen.

 

 

 


;