10.12.2019 | 6 min

Rekkevidde elbil


Elbiler har svært ulik rekkevidde. Forskjellen ligger i batteriet: Hvor mye energi batteriet kan lagre vs bilens energiforbruk. Men det er ikke fullt så enkelt at man kan si at det er en entydig sammenheng mellom størrelse på batteriet og rekkevidden på elbilen, fordi det er så mange faktorer som spiller inn.

Hva menes med rekkevidde?

Når man snakker om elbilens rekkevidde er det i hovedsak batteriets kapasitet det dreier seg om. I utgangspunktet er det ganske lett å forstå; Jo større batteri, jo lengre kan bilen kjøre.

Men i realiteten er ikke et kraftig batteri noen garanti for større rekkevidde på elbiler. Vet du elbilens rekkevidde er det lett å ha oversikt på kostnaden per mil for din elbil.

Ulike faktorer spiller inn på elbilens rekkevidde

Energiforbruket påvirkes av faktorer som temperatur, veilag og luftmotstand, samtidig som det er hastigheten og din kjørestil som påvirker batteriforbruket absolutt mest. Bykjøring og relativt korte turer med jevn fart gir en betydelig lengre rekkevidde enn kjøreturer med høy fart og brå innbremsinger. Under de kaldeste månedene er det lurt å forvarme bilen. Sett i gang varmeanlegget i god tid, slik at bilen har en behagelig temperatur til du skal ut å kjøre. Da hentes strømmen hovedsakelig fra laderen, og varmeanlegget stjeler ikke kapasitet fra batteriet under bilturen. Dette gjør at kostnaden per mil blir lavere.

Flere ladepunkt langs veiene

De aller fleste hverdagsturene vi gjør er korte, og man rekker ikke å tømme batteriet. Og med stadig flere ladepunkter langs veiene i tillegg til større batterier hos de fleste nye elbiler ser vi ikke den rekkeviddeangsten hos elbilkjøpere i dag som vi gjorde for noen år siden. I tillegg gir jo en ladeboks hjemme deg en egen «bensinstasjon» tilgjengelig døgnet rundt.

 

Rekkevidde på dagens elbiler

Her ser du en oversikt over batteristørrelse og minimum rekkevidde (under norske kjøreforhold) på noen av de elbilene som er vanligst på norske veier i dag.

 

Les også: Fakta om elbil


Elbil
Lade på tur
;