Foto i artikkel: Andreas Zetterqvist og Lisa Björnström
28.04.2021 | 6 min

Vi klarte det! Refleksjoner fra et fossilfritt eventyr


"Dere er nok de første som har tatt seg hit med elbil noensinne", var kommentaren Moa og Ebba fikk da de stille kom rullende i sin elbil til Jormvattnet i Jämtland, ikke langt fra norskegrensen. Og det er det hele denne reisen har handlet om; flytte grenser, gjøre det umulige mulig og bane vei for framtidens måte å reise på.

Jorm-Saxnäs-Kvikkjokk/Sarek-Stora Sjöfallet og tilbake, helt fossilfritt. Det var det jentene hadde som mål da de pakket skiene i elbilen og satte nesen nordover. Startpunktet var Åre, der de begge kommer fra. Som en del av et større dokumentarprosjekt om bærekraftig transport har vi på Vattenfall InCharge fått følge med på reisen, blant annet ved å sørge for at snøskuterne de tok seg rundt på i fjellområdet var elektriske. Isfiske, fantastiske naturopplevelser, kalde netter, varme møter med lokalbefolkningen, isbad og en enda større respekt for den storslåtte naturen, er noe av det de tar med seg for resten av livet.

Gammelt møter nytt  

– På vår fossilfrie reise gjennom Norrland og opp til Sarek-fjellene har vi plukket opp historier, kunnskap og perspektiver på hvordan vi kan leve livet på en mer bærekraftig måte, sier Moa. – Gjennom møter med lokalbefolkningen har vi innsett at den samiske livsfilosofien er ganske lik den som vi selv må ta til oss for at vi skal kunne overlevere en renere klode til våre etterkommere. Å etterlate så få spor som mulig ute i naturen er noe vi alle vet at vi skal gjøre, men det var når vi klarte å gjennomføre denne turen helt fossilfritt at vi fattet hva det virkelig betyr.  

Utfordringene og mulighetene  

– Det har hendt at vi under turen har plugget i laderen med bare 10 km igjen på bilbatteriet, og et av målene med vår dokumentar er å øke bevisstheten om at det må satses på ladeinfrastrukturen også på plasser som ligger utenfor de mest bebodde områdene, sier Ebba.   

– Når lademulighetene blir flere, også i områder som dette, åpner det opp muligheter for bærekraftig transport, turisme og livsstil på en helt ny måte. For vi tror at det er på denne måten vi kommer ville hente kraft i årene framover. Nær naturen, i nærområdet og helt uten å forurense miljøet. 

"Når tempoet gikk ned, fikk vi tid til å se mer, føle mer og nyte mer. Det er jo også en form for bærekraft, med mer kvalitet og mindre kvantitet."

Moa Wärvik

Slow living

– For alt går så fort i dag, reflekterer Moa. – Tenk om vi ble litt mer ”slow”, med slow fashion, slow food, slow living…rett og slett fylle livet med kvalitet istedet for kvantitet. Ladestoppene ble en ny erfaring for Ebba og Moa. Det ble små pauser som stedet for å være irriterende forsinkelser, ga rom for å se seg rundt og nyte omgivelsene på en ny måte. 

Vi klarte det!  

Ebba og Moa er tilbake fra turen, i godt behold og med mange tanker om det de har opplevd. De gleder seg til å sette gang med filmredigeringen av dokumentaren som kommer senere i år.   

– Materialet vi har er bedre enn vi kunne drømme om, ler Ebba. Budskapet vi ville formidle kommer tydelig fram og vi gleder oss til å vise at det er fullt mulig å leve bærekraftig allerede nå. Vi håper at vår fossilfrie reise inspirerer mennesker til å leve mer holdbart.   

  

 Vi på Vattenfall InCharge gleder oss også, og kommer til å publisere det endelige resultatet når det er klart!  

 

Følg teamet i sosiale kanaler: 

Facebook: Vattenfall InCharge Norge 

Instagram@ebbaforsgren @moawarvik @andreaszetterqvist @lisabjrnstrm 

 

Lade på tur
Elbil
;